Karácsonyi ajándék


Mit adjunk karácsonyra gyermekeinknek?

A karácsonyi “beszerzős” időszakban mindenhol tülekedést tapasztalok.  Tanácstalan,  játékok között bolyongó felnőtteket látok, akik az ajándék hasznosságát sokszor mellőzve, annak anyagi értékét nézik leginkább. Vagy azért, mert kevés pénzből kell gazdálkodni, vagy azért, mert “megtehetem, hogy nagyon drágát válasszak”, hiszen a szeretet “meg kell venni”.

De mitől is lesznek valóban boldogok a gyermekek?

Attól a játéktól, amiről kíváncsian szaggatja le a csomagolást, és fél óra múlva a sarokba dobva hever? Attól a játéktól, amit reklámoznak a tévében, és kézbe fogva teljesen mást mutat, már nem is érdekes? Vagy attól a hatalmas plüsstől, amit 100-an átfogdostak már a boltban és csak a helyet foglalja a lakásban? Vagy attól a bababútortól, ami még karácsony este széthullik? Vagy attól a játéktól, aminek szerintünk örülne a csöppség, de amikor meglátja, csalódott és elkeseredett lesz? Esetleg attól az új telefontól, tablettől, ami már nem csak percekre, hanem órákra magába tudja szippantani és akkor még kevesebb “baj” lesz a gyerekkel?

Van azonban néhány olyan ajándék, amelyet nem lehet boltban megvásárolni, vagy interneten megrendelni, mégis mindenki örülne, ha megkaphatná, pláne a kisgyerek.

Ajándékozzunk türelmet! Sajnos nem olcsó, de még lehet kapni! Drágább lett tavaly óta, mert egy évvel szaporodtak a gondjaink, a feladataink, a gyerkőc is nődögél, esetleg épp a dackorszakát éli.

Ajándékozzunk törődést, odafigyelést! Sajnos ez sem lett olcsóbb. A napi rutinba belemerülve alig vesszük észre, hogy a gyermeknek MOST mire van szüksége. Ránk!

Ajándékozzunk időt! Olyan igazit, ráérőset, amikor nem pislogunk a mosogatni való felé, vagy a szennyeskosárra. Olyan “csakrádfigyelek” időt, minőségi időt, amire jó lesz visszaemlékezni akkor is, ha már 45 -ös bakancsot fogunk venni a gyerekre. Rossz hírem van, ez lett a legdrágább idén, addig vegyék, amíg még van pár percük rá!

Ajándékozzunk elfogadást! Már tavaly is méregdrága volt, és most sem lehet olcsón beszerezni. Nagyon nehéz ajándék, kéretik kisteherautóval érte menni! Ha netán azt látnánk, hogy a szomszédnak elfért a csomagtartójában, ne higgyünk a szemünknek, mert az lehetetlen! Biztos valami gagyit szerzett be.

Ajándékozzunk békességet! Igazából ez egész évben csak megrendelésre kapható, mert folytonos hiánycikk. Hiányzik a családokból, a munkahelyekről, az oviból, a suliból, az utcáról, egyszóval a világból. A legnagyobb baj, hogy magunkból is! Jó hír, hogy bár nem egészben, de részletenként is be lehet szerezni, már ami a saját, privát békénket illeti.

Ajándékozzunk szeretetet! A lista legvégére hagytam, hiszen ez a legnehezebben beszerezhető ajándék. Van, hogy több száz kilométert utaznak egyesek érte, van, hogy csak átlépnek rajta a küszöbön, mert nem veszik észre, hogy már ott van egy nagy kosárral letéve. Rossz hír a vásárlóknak, hogy ez a legtörékenyebb, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni. Jó hír viszont, hogy kellő gondoskodással, ápolással  nagyra tud duzzadni, így több gyereknek tudunk belőle adni. Ha igazán akarjuk, ebből mindenki kaphat egy kiskanállal. Nem kell félni a túladagolástól sem, mert semmilyen mellékhatása nincs (brit tudósok szerint :).

Ezekre költsünk! Megéri! Boldog karácsonyt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük